GPS made in China: cine construiește alternativa la sistemul de acum

de: Teodora Tudosie
25 06. 2020

China lucrează de mai mult timp la propriul sistem GPS prin care vrea să nu mai depindă de sistemul american. Acum, după lansarea ultimului satelit, sistemul Beidou este complet operațional.

Rețeaua Beidou a Chinei se află în dezvoltare de peste 20 de ani. Marți, 23 iunie, China a lansat ultimul satelit al rețelei, care o face pe aceasta complet operațională, creând, așadar, un rival serios pentru restul sistemelor lumii. În total, există doar patru sisteme globale de navigație prin satelit în lume, cunoscute sub numele de GNSS. Este vorba despre sistemul GPS al statelor unite, sistemul GLONASS al Rusiei, sistemul Galileo al Uniunii Europene, iar acum și China se alătură celor trei, cu sistemul său Beidou. De asemenea, India și Japonia operează și ele sisteme mai mici.

Planurile pentru construirea propriului sistem datează din 1994. Prima versiune a Beidou a fost pusă în funcțiune până în 2000, oferind acoperire pentru serviciile de satelit destinate Chinei. În 2012, sistemul s-a extins și a putut furniza servicii și regiunii Asia-Pacific. Cea din prezent este cea de-a treia versiune a Beidou, care constă din 30 de sateliți. Acest lucru înseamnă că rețeaua are acum acoperire globală.

De ce China își face propria rețea GPS

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu GPS-ul american, care este folosit pentru orice: de la navigarea pe care o folosești pe smartphone-ul tău, până la urmărirea avioanelor și navelor din întreaga lume. Pe de-o parte, China speră să fi construit un rival serios pentru sistemul american, deși e clar că opțiunea din SUA domină piața, în prezent.

Printre scopurile principale ale Chinei, cu privire la dezvoltarea sistemului Beidou. În primul rând, prin crearea acestuia, China și-ar reduce dependența de SUA, asigurându-se astfel că forțele sale militare pot rămâne online, în cazul unui conflict cu Statele Unite. De asemenea, face parte și din efortul statului chinez de a-și crește influența din punct de vedere tehnologic, la nivel global.